Niet krabben! Het gemene cyclus van jeuk en krabben.

Gepubliceerd op 6 september 2024 om 14:53

Wat komt eerst, krabben of jeuk?

"Stop met krabben- dan zal je geen jeuk meer hebben." "Ik heb jeuk omdat ik gekrabt heb." Klopt dat? Net zoals de kip en ei, welke veroorzaakt de andere?

Wat is jeuk?

Jeuk is een prikkelende gevoel op de huid dat werkt als een verdedigingsmechanisme om ons lichaam een reactie te geven op iets. Bij voorbeeld het kriebelend gevoel op de huid van een flo geeft een trigger om de flo te verwijderen. Dit is wel behulpzaam, en is bedoeld om ons lichaam te verdedigen.

Waarom krabben men?

Krabben is niet alleen een reactie op jeuk, al is dat vaak wel het geval. Krabben kan ook bij voorbeeld een zenuwachtige tik zijn. Denk bij voorbeeld dat je zit ergens alleen in een wachtkamer, op een uitslag te wachten (zonder mobiel en zonder aanhang ;)). Soms is het krabben het uiten van zenuwen. Krabben kan ook interessant zijn of een plezierig gevoel geven. Sommige mensen krabben graag aan de korstjes van een wondje (dit is vaker het geval bij jonge kinderen.) Dit zijn een paar gevallen waar krabben kan jeuk veroorzaken.

Verder, in de meeste gevallen begint de jeuk eerst, en krabben is de mensenlijke reactie op het gevoel van jeuk.

Wat zijn de oorzaken van jeuk?

Er zijn eigenlijk heel veel oorzaken van jeuk, waaronder droge huid, huidziektes, insectensteken, allergieën, geneesmiddelen (bijwerkingen van), psychische oorzaken, zwangerschap... en het lijst gaat door. Dit maakt het ook soms lastig om jeuk te behandelen. Het kan een combinatie zijn van meerdere oorzaken, en soms is het gewoon "oorzaak onbekend"- wat erg frustrerend kan zijn.

Van binnenuit

Persoonlijk ben ik van mening dat de lichaam is bijzonder geschapen, waardoor het zelf in balans hoort te zijn. Soms komt één symptoom uit een andere oorzaak van binnenuit. In dit geval is het belangrijk om naar het wortel te gaan zoeken. Zit alles van binnenuit goed? Hoe kan je dat weten? Soms weet je gewoon. Soms heb je een gevoel. Je kan ook een professioneel opzoeken om bij voorbeeld onderzoeken te gaan doen. In het algemeen, weten we dat onze voedsel en samenleving zit vol troep, bewerkte voedsel, weinig mineralen, en veel bestrijdingsmiddelen. We bakken op teflon pannen, we komen in aanraking met troep de hele dag rood waardoor onze lijf niet optimaal werkt. Het opzoeken van en inzetten van een "low-tox" levensstijl is iets wat ik denk grote invloed kan hebben op onze algemene gezondheid. Het eten van veel seizoens-gebonden lokale groenten en fruit, eten van gefermenteerde voedsel zoals zuurkool, kombucha, kefir, zuurdesembrood enzovoort- zijn allemaal kleine dingen die we kunnen doen om onze darmen te ondersteunen. Stress kan hier ook een grote bijdrage aan leveren, dus dit is ook iets om aandacht aan te besteden.

Onrustige huid als een uiting van iets wat uit balans is in de lichaam.

Ik ben sterk van mening dat veel jeuk en huidklachten veroorzaakt zijn eigenlijk door iets wat binnenin de lichaam uit balans raakt. Helaas is dit soms lastig te bepalen, en lastig uit te zoeken van precies wat of waar het vandaan komt. Ik raad aan om iedereen die huidklachten heeft, hier op onderzoek te gaan.  ALS jouw huidklacht veroorzaakt is door iets van binnenin jouw lijf, kan je het alleen echt oplossen door de wortel van het probleem op te lossen. Daarom raad ik sterk aan om bewust op zoek te gaan naar wat gebeurt verder in jouw lijf bij huidklachten. Waarvan is het een uiting? Mijn zalf kan geen grote problemen oplossen, en zeker niet als jouw klachten van binnenuit komen. Mijn zalf is in dat geval, bedoeld als een tijdelijke oplossing die misschien wat verlichting kan bieden, terwijl men op zoek is naar de echte oorzaak.

Wat kan ik doen tegen jeuk?

Goede onderzoek, wees bewust en denk "out of the box"

Ten eerste, denk "out of the box". Spreek met mensen, doe zelf wat onderzoek over natuurlijke oplossingen voor huidklachten. Wat zijn bepaalde eten die vaker veroorzaken huidklachten?  Gluten? Tarwe? Melk? Ei? Nachtschades? (zoals tomaten). Welke wasmiddel gebruik je? Is het mogelijk dat iemand een allergie heeft tegen jouw wasmiddel? Hang je jouw was buiten? Is het mogelijk dat je processierupshaartjes heb op jouw was? Misschien wil je een orthomoleculaire inschakelen om meer persoonlijk naar jouw situatie te kijken.

Temperatuur

In het algemeen, warmte zorgt dat de bloedsomloop sneller gaat, waardoor de huid meer gevoelig wordt voor prikkels. Bij jeuk kan het koelen van het plekje helpen om de jeuk te verminderen, door de bloedsomloop een beetje af te remmen.

Middelen

Bij jeuk, zijn er wel een aantal natuurlijke middelen die schijnen te helpen, zoals calendula olie (of goudsbloem olie), of zinkoxide of zinkzalf.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.