Processierups bultjes

Gepubliceerd op 28 juni 2024 om 11:25
Eiken processierups

Processierups bultjes

Eiken processierups jeuk

Een aantal jaren geleden dacht ik dat wij bedwantsen hadden, want onze dochter werd 's ochtends wakker met allerlei jeuk-plekjes. Zij krabte haar huid s'avonds kapot, en het was bijna niet te helpen! Zo zielig en frustrerend vooral voor haar, maar ook voor mij! Toen ik de ongedierte bestrijder belde, had hij een heleboel vragen voor mij voor dat hij zou langskomen. Hij zei dat dit gebeurt heel vaak, en daarom ging hij door een hele lijst met mij. Uiteindelijk, na onze gesprek zei de ongedierte bestrijder "ik ben zo goed als zeker dat u geen bedwantsen heeft, en ik heb een sterke vermoeden dat het is uitslag die komt door de processierups." Ik was verbaasd. Ik had geen idee hoe dit kon. Hoe kan zij zoveel last van jeukende plekjes hebben zonder dat zij een processierups gezien heeft? Nu weet ik zeker dat het processierups bultjes waren, en nu kan ik het ook veel sneller identificeren.

 

Eiken processierups

De eikenprocessierupsen zijn bedekt met haren, waarvan ongeveer 700,000 brandharen. Je kan de rupsen herkennen vooral omdat ze zich on colonne verplaatsen. Niet alle haren van de rupsen zijn brandharen. De brandhaartjes zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang, en niet zichtbaar zonder een microscope of loep. De brandharen kunnen 6 tot 8 jaren lang jeuk veroorzaken, dus het is van belang dat de brandharen goed afgevoerd zijn.

 

In de foto rechts kan je zien dat een brandhaartje is ook door het krabben verder op het huid geweest.

Hoe herken je eikenprocessierups uitslag?

Vaak kan je niet van de uitslag zelf beoordelen als het processierups jeuk is. Meestal moet je ook naar de omstandigheden kijken en de mogelijke andere boosdoeners uitsluiten. Onderaan leg ik uit een paar manieren om te onderscheiden tussen de verschillende soorten "insecten uitslag" die makkelijk verwaard kunnen worden met jeuk en bultjes van de processie rups. Als je twijfel of jouw bultjes door de processierupshaartjes veroorzaakt zijn, en twijfel of ze niet van een andere beestje zijn, kijk dan onderaan voor wat tips om te onderscheiden tussen verschillende soorten bultjes die veroorzakt kunnen worden door andere beestjes.

Eikenprocessierups uitslag

Als je niet met bedwantsen, vlooien of muggen mee te maken heeft, is er grote kans dat jij last heb van de eikenprocessierups brandhaartjes. En nu?

Omstandigheden en omgeving

Nu moet je misschien een beetje uit-of-the-box denken.  Hoe zou je in aanraking gekomen zijn geweest met de brandhaartjes, en hoe zou je dit kunnen verminderen of voorkomen een andere keer? Kijk om je heen, en let goed op. Heb je eiken bomen in de buurt? Wandel jij of fiets jij regelmatig langs een pad onder eikenbomen?  Werk jij bij een bos waar eikenbomen staan? In welke richting waait de wind het meest? Op welke lichaam gedeelte heb je vooral uitslag?

Onze ontdekking

Na een paar weken veel uit te zoeken, kwam ik tot een paar ontdekkingen. De eerste en grootste voor ons was dat achter de weiland achter ons huis staat een weggetje met allemaal eikenbomen, en de wind waait altijd in de richting van de eikenbomen naar ons toe. Wij hebben buiten een kleding droogrek waar ik hing al onze kleding en beddengoed. Ik kwam uiteindelijk achter dat onze schone kleding en beddengoed ving microscopische brandhaartjes op, waar wij verder de hele dag mee rondliep en ook zelfs in sliepen. Het maakte niet uit hoe vaak ik de was waste, kregen we nog steeds last van de brandharen. De oplossing hiervoor was helaas alle was binnendrogen. 

Wat te doen bij processierups jeuk

1) Let goed op jouw omgeving en waar de haartjes vandaan zouden kunnen komen. Denk aan movelijke aanpassingen dat je kan maken om de brandhaartjes zoveel mogelijk te vermijden.

2) haartjes snel verwijderen. Wanneer je denkdat je in aanraking gekomen ben met de processie rups haartjes, verwijder de haartjes zo snel mogelijk. Je kan plakband gebruiken om de haartjes te verwijderen. Anders snel onder een douche afspoelen en eventueel kleren vaaker wisselen.

3) hou de uitslag koud. Warmte (en krabben ook) zorgt voor meer jeuk. Je kan de uitslag proberen koel te houden met een ijspak of koude doek.

4) zalf smeren: de eiken processierups uitslag is een hardnekkige uitslag dat veel jeuk kan veroorzaken. Probeer wat kalmerende zalf op de plekken te smeren. Al zal je waarschijnlijk geen zalf kunnen vinden die direct volledige verlichting biedt, zijn er wel zalfjes die de huid een beetje tot rust kunnen brengen. Het liefst iets dat jeuk-stillend is. Zinkzalf is hier goed geschikt voor, en zeker als de bultjes een beetje nattig zijn. De processierups uitslag is heel hardnekkig en jeukt heel veel. Het is van groot belang om consequent te blijven (smeren), en ook helemaal vanaf het begin. Merk je geen verschil direct, blijf een paar dagen consequent smeren (om de paar uren)!

 

Van binnenuit:

- anti-histamine. De uitslag wat wij krijgen van de brandhaartjes is een histamine reactie van onze lichaam die zegt dat de haartjes niet goed zijn. Wist jij dat bepaalde voedsel bevatten een hoge gehaalte histamine? Door deze voedsel te verminderen, kan je misschien iets minder histamine in jouw lichaam houden, en op die manier kijken of jouw lichaam minder heftig op de brandhaartjes zou gaan reageren.

Histamine aanmaakbevorderende voeding is: zuurkool, aardbeien, worst, vette vis, varkensvlees, zuivelproducten-ook kaas, roomijs, vanille, suiker, chocola, drop, ananas, tomaat, citroen, spinazie en kant en klaar maaltijden (vanwege bepaalde e-nummers), gisten en alcohol.

 

Tegelijk, zijn er bepaalde voedsel die helpen om histamine te remmen. Dit zou jouw reactie op de brandhaartjes misschien een beetje kunnen verminderen.

Voeding die helpt om histamine te remmen:

Uien en knoflook, appels, wortelen, bietjes, komkommer, waterkers, kurkuma, gember, rood fruit. Kersen, groene thee, druiven, bieslook, cranberry. Kruiden als  gember, kurkuma, munt, citroenmelisse en zoethout kunnen bijdragen aan het remmen van de ontstekingsreacties.

 

Wij nemen zelf brandnetel tinctuur in om de histamine reactie een beetje te remmen.* Dit is geen medische advies, raadpleeg altijd uw eigen arts bij vragen over uw gezondheid.

Bij deze een beetje uitleg om hoe je kan ontdekken of de bultjes inderdaad van de rupshaartjes komen of misschien van een andere soort beestje.

Bedwantsen

- Bedwantsen komen meestal vanuit de buitenland, dus denk aan of er reizigers zijn geweest die misschien ongewenste bedwantsen met zich mee hebben genomen in een koffer. Ze kunnen wel in matrassen, achter of onder losse plint of in muren blijven leven. Ze kunnen heel lang "dormant" blijven.

- Bedwantsen zijn 's avonds actief. Je kan een poging doen om 's avonds met een nachtlampje de beestjes te zien. Persoonlijk heb ik ze nooit gezien (ik ben wel op zoek geweest ;))

- Bedwantsen bijten meestal in een rij, met vaak 3 bultjes achter elkaar. Deze bultjes zullen vooral op de huid zijn die raakt het matras aan tijdens slapen. Als je individuele bultjes, verspreid over het lichaam heb, zijn het waarschijnlijk geen bedwantsen.

- Bedwantsen leven in matrassen of achter plint- in donkere plekken. Wanneer het donker is, kruipen ze uit hun donker holletjes, en zoeken ze de warmte van een lichaam op. Daar bijten ze. Ze kunnen dus achter plint leven, en 's avonds naar het bed kruipen om een maaltijd te zoeken. Als je vermoed dat er bedwantsen achter de plinten zijn, smeer vaseline rondom de onderkant van de bed poten, ongeveer 1-10cm van de vloer af. Als de wantsen lopen van de vloer, via de poten naar het matras, zullen ze vast komen te staan in de vaseline. Bij controle 's ochtends, moet je dan wantsen op de vaseline zien zitten.

- Bedwantsen kan je bestrijden met een stoomreiniger. Wel is het belangrijk om alle stof van elke kamer te spuiten, en ook achter alle losse plint.

Muggen

Muggenbeten komen vaaker voor in geen patroon, en zowel overdags als 's nachts. Hier hebben wij allemaal vast ervaring mee. Vanuit mijn ervaring is de processie rups jeuk heftiger, hardnekkiger en meer vervelend dan muggenbeten.

Vlooien

Vlooien leven vooral op huisdieren, dus katten of honden, maar kunnen wel overgaan tot mensen. Heb je een harige vriendje in huis, dan is er grotere kans dat je met vlooien mee te maken hebt. Wanneer je tapijt in huis hebt is het ook veel aangenamer voor vlooien, omdat ze houden van schuilen en tapijt biedt een perfecte verstopplek voor ze aan.

Meestal kan je wel vlooien met de blote oog zien bij het goed opletten. Als je vlooien hebt, kan je dit meestal terug traceren naar jouw huisdier, dus bij een goede onderzoek van jouw huisdier kan je waarschijnlijk achterkomen als het vlooien zijn of niet.

Als je geen huisdier hebt, geen (of weinig) tapijt, en geen beestjes kan zien, heb je waarschijnlijk geen vlooien.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.