Wat is de beste betaalbare natuurlijke huidverzorging?

Het beste betaalbare natuurlijke huidverzorging.

Dit is wel een grote vraag! In dit vraag bestaan eigenlijk drie categorieën: natuurlijke huidverzorging, betaalbaar en de beste. Samen gaan we hier even door een aantal punten om jouw te helpen beslissen over wat voor jouw de beste is!

De basis van huid en producten

Jouw cellen zijn gemaakt uit water-oplosbare stoffen en vet-oplosbare stoffen. Deze twee mengen niet. Hetzelfde geldt voor huidverzorging: sommige voedzame stoffen zijn water-oplosbaar en sommige stoffen zijn olie-oplosbaar. Het truc is de bepaalde stoffen in jouw lichaam te krijgen op een manier waar ze opgenomen kunnen worden, en gebruikt worden in de juiste "status"- of vet of olie. Sommige werkzame stoffen zijn alleen water-oplosbaar, en sommige huidklachten hebben aandacht nodig in de water-oplosbare delen van jouw huid. Bij voorbeeld de tussenvocht- vocht tussen de cellen, of de vocht binnenin jouw cellen. Maar soms zijn vet-oplosbare stoffen juist wat je nodig ben.

Huid, cel, vet, zalf,

Water in jouw lijf en cosmetics

Water in jouw lichaam

Echter, jouw lichaam komt veel meer regelmatig in aanraking met water dan met olie. Denk aan handen wassen, afwas doen, douchen, wanneer de luchtvochtigheid hoog is, of tijdens een regenbui. In tegendeel, jouw lichaam komt niet zo vaak in aanraking met vettige substancies. Hierdoor is onze huid, in het algemeen, meer olie en vet nodig dan water, om de voedzame bestanddelen in de cellen goed te laten komen.

Water in cosmetica

In de cosmeticawereld is water een veel-gebruikte ingredient voor twee redenen.

1) Water smeert lekker. Door de water in lotions en crèmes, wordt het mooi vloeibaar en smeerbaar.

2) Water is goedkoop. Dit betekent hoge rendementen op elke verkoop. Weet jij dat soms bestaat een crème of lotion uit 70% water of "aqua"? Helemaal prima als jij dit wil, maar voor mij gaat het om effectiviteit, eerlijkheid, en transparent zijn. Waar betaal je voor? Nogmaals als jij dit wil, is het mij helemaal prima! Het gaat mij om dat je weet waarvoor je betaal!

Water + Olie = meer toevoegingen nodig

De meeste voedzame en effectieve ingrediënten in huidverzorging zijn vet of olie-oplosbaar. Wanneer water en olie samen in één product zijn, mengen ze niet. Dit betekent dat er extra toevoegingen nodig zijn om te zorgen dat het een echte emulsie wordt, maar ook om dit emulsie veilig te stellen tegen schimmel en bacterie-vorming. Wanneer er water is, en helemaal in combinatie met olie, staat er een grote kans op schimmel en bacterie vorming.

Dit is opzicht geen grote probleem, want er zijn emulgators en preservatieven. Wel, kom je in een hele andere wereld want niet elke emulgator is goed voor de huid, al helpt het om een mooie lotion to maken. Hetzelfde geldt met preservatieven. Aan elke emulgator en preservatief hangt een afweging voor de formulator: prijs vs. werking vs. voeding voor de huid. Het IS mogelijk, maar vooral bij grotere bedrijven, zie je dat er wordt vaak gekozen voor prijs over andere afwegingen als het gaat om emulgators en preservatieven.

Prijs en kwaliteit

Heel vaak zijn de prijs en kwaliteit aan elkaar gekoppeld. Echter, is dit niet altijd terecht. Als het om kwaliteit gaat, kijk ik zelf naar twee factoren:

1) effectiviteit

2) hoe lang gaat het mee

 

Zo kan ik echte afwegingen maken. Als het product voor mij niet helpt, is het eigenlijk voor mij niets waard, ondanks een mogelijke hoge prijs. Andersom, er kunnen producten zijn die effectief zijn, maar waar er niet zulke grote prijs aan hangen. Dit is wel de doel van mijn zalfjes ;)

 

Mijn zalfjes zijn alleen op vet basis, omdat dit vooral nodig is bij het voeden van de huid. Verder, betekent het dat een klein beetje gaat ver, en ook dat je betaal alleen voor echte ingrediënten- bij mij koop je geen water!

Shea butter, natuurlijke vette zalf, beste natuurlijke betaalbare huidverzorging

Ingredienten uitleg

- sommige ingrediënten die vraagtekens oproepen, zijn toch best prima. Linalool bij voorbeeld, is een natuurlijke stof die komt voor in bepaalde planten zoals lavendel en basilicum. Dit linalool geeft de natuurlijke geur af. Zo kan lavendel gebruikt worden ook voor zijn geur. Tegelijk, sommige mensen kunnen allergisch zijn voor linalool, dus daarom moet het apart gemeld worden op de INCI. 

- sommige ingrediënten lijken onschadelijk te zijn, maar daar moet je juist vraagtekens over stellen, zoals "aroma" of "parfum." Vaak zijn deze, al misschien van natuurlijke oorsprong, heel erg bewerkt. Van de label is het sowieso duidelijk dat aroma is alleen toegevoegd voor de geur, dus.

Ingredienten om te vermijden:

- SLS, SLES of sodium laureth sulfate of sodium lauryl sulfate: dit is een ingredient die reinigd de huid heel diep. Het zorgt ook voor "schuim" in jouw producten, wat vaak wenselijk is voor mensen. Vaak hebben wij het idee dat schuim betekent schoon, en zonder schuim werkt het niet. Dit is absoluut niet waar. Sterker nog, SLS of SLES reinigt zo sterk dat het TEVEEL huid olie weg kan halen, en kan zelfs de bovenste beschermlaag van jouw huid beschadigen, waardoor je sneller of erger irritatie van kan krijgen.  Dit werkt dus averechts.

Weet wat je WEL zoekt

Persoonlijk, zijn er een aantal ingrediënten die ik wel steeds terug naar ga, vooral omdat ze puur natuur zijn, en ook erg voedzaam zijn voor de huid. Shea butter is een boter die gewonnen is uit de noot van de karité boom in Ghana. Calendula olie is een maceraat die uit de goudsbloem gemaakt is. Calendula is bekend voor onder ander, ontstekingsremmend en wondhelend eigenschappen. Zink oxide is een witte poeder die jeuk-stillend is en schimmel-werend is.

De beste?

Wat is dan de beste? Uiteindelijk is dit een grote persoonlijke vraag. Persoonlijk, zoek ik eerst een zalfje in plaats van lotion, omdat in het algemeen krijg je meer voeding voor jouw huid voor jouw geld. Hoe vaak heb je van de huisarts gehoord: "hou de huid goed vet"- dat dus! Vet en voeding! Uiteindelijk is vaak beter voor jouw huid en portemonnee!

Shea butter, vette zalf, goudsbloem, calendula, helichrysum, zinkzalf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.