Microplastics in cosmetica

Witte zalf is een smelt product. Het wordt smeerbaar vooral door in aanraking te komen met jouw lichaam. Dit betekent ook dat het product verandert onder invloed van andere (misschien ongewenste) temperatuurwisselingen, zoals de verschillende seizoenen.

 

Elke ingredient in de witte zalf is 100% natuurlijk. Alles is op plantaardige basis. Het zijn vooral olieen die afkomstig zijn uit bloemen, maar ook bij voorbeeld vet uit de Karité boom; dit is shea butter, of Butyrospermum parkii. Elke boter en olie reageert op zijn eigen manier op temperatuurverschillen. Ze veranderen ook een beetje gewoon met tijd, en ook nog door gebruik. Denk aan was- als je het masseert, wordt het mooi zacht en zijde-achtig. Ook veranderen de ingredienten een beetje in de loop van tijd. Wij hebben het over heel kleine veranderingen, hoor, maar het is net anders dan wat wij misschien gewend zijn in huidverzorgingsproducten. Een eigenschap van shea butter (shea boter) is dat het gevoelig is voor temperatuurverschillen, en kan daardoor een beetje korrelig worden. Ik zie het een beetje als peuter-achtige gedrag. Het is een beetje onverstelbaar, maar toch een beetje te verwachten, alleen helaas niet volledig te voorkomen. In de “normale cosmetica wereld” hebben ze een makkelijke oplossing hiervoor om perfecte smeerbaar, en zijde-achtige producten te produceren. Microplastics.

 

Microplastics

Microplastics hebben vaak een fundamentele functie in cosmetica. In bijvoorbeeld mascara kunnen microplastics ervoor zorgen dat de mascara niet van de wimpers valt, in anti-zonnebrandmiddel kunnen microplastics ingezet worden om het middel waterresistente eigenschappen te laten hebben. Andere voorbeelden zijn een betere afzetting van verzorgende ingrediënten op de huid en / of het haar. Of viscositeitscontrole (dikheid), zodat consumenten het product correct kunnen doseren en aanbrengen zonder al te veel shampoo te gebruiken of de shampoo door hun vingers te laten glijden onder de douche.” *

 

In plaats van het gebruik van microplastics, zet ik de eigenschappen van natuurlijke grondstoffen in om het gewenste resultaat te krijgen.

 

Waarom Shea Boter?

Ondanks zijn eigenwijsheid, en wisselende stabiliteit, kan ik shea butter niet missen in mijn producten. Shea butter is zo ontzettend voedend voor het huid. “De boter bevat een hoog gehalte aan vitamine A, E en F en is zeer geschikt om de huid te hydrateren, de bloedsomloop te verbeteren en de elasticiteit van de huid te bevorderen. In Afrika wordt Shea Butter al eeuwenlang gebruikt voor de dagelijkse verzorging van huid en haar.” (- Natural Heroes)

 

Ik zie het witte zalf als een soort “levende product.” Het wordt steeds meer persoonlijk hoe vaaker en langer ik het gebruik. Het verandert een beetje in de loop van tijd, en ook door temperatuurverschillen. Dit betekent ook dat bij een vervolgende bestelling, het structuur kan net iets anders voelen, terwijl het precies hetzelfde product is (uit het laboratorium). De inhoud van de potjes is precies hetzelfde.

Het voordeel is dat je hebt een potje vol van de beste voedzame en rust-gevende ingredienten, allemaal samen, en makkelijk te gebruiken. Het is smeerbaar, ook in de winter. Het smelt niet te snel in de zomer. Het bevat geen microplastics. Geen onnodige troep. Je weet wat je op je huid smeert.

 

Wat als ik me aan het korreligheid erger?

  1. gebruik minder zalf! Je hebt maar een klein beetje nodig. Je zal de korreligheid het meest merken als je teveel gebruikt. Het is beter om vaaker te smeren met een klein beetje, dan een hele hoop te gebruiken in een keer. Dit is natuurlijk ook voordeliger ;)

  2. Wees een beetje geduldig. Dit korreligheid smelt ook.

  3. Wrijf het eerst een beetje tussen jouw vingers tot het volledig gesmolten, daarna aanbrengen. Je kan ook het moment nemen om een rustgevende massage erbij te geven. Binnen 30-45 seconden zal het helemaal gesmolten zijn.

  4. Je zou de witte zalf in de koelkast kunnen zetten.  Dan wordt het heel hard, maar dan is het meer van een balsem, en krijg je geen korrels op je vingers.
  5. Als het echt tegenvalt, je kan het een beetje opwarmen (au bain marie- zorg dat er geen water in het komt), laat het net smelten, daarna goed roeren en in de koelkast doen om het snel te laten stollen. Als het opnieuw snel gaat stollen, krijg je een mooi zijde-achtige zalf.

 

Wat klanten zeggen:

Sommige klanten zeggen dat ze moesten aan het zalf wennen. Vaak komt dit door een combinatie van de vettigheid (je bent gewend aan lotions), en de mogelijke korreligheid. Voor de klanten die het zalf toch blijven gebruiken, worden ze vaak steeds meer enthusiast over in de loop van tijd.

 

Is de witte zalf iets voor jou?

Als je je ergert aan een product dat een beetje korrelig kan zijn, dan is de witte zalf misschien niet voor jou.

 

Witte Zalf is een natuurproduct is, en het “leeft” nog een beetje. Onafhankelijk van of jouw witte zalf zijdeachtig voelt, of een beetje korrelig is, het zalf wat je in het potje krijgt is van de hoogste kwaliteit ingredienten, elke ingredient met zorg en aandacht bewust gekozen, en in het laboratorium professioneel geproduceerd. Elke potje is een fijne potje zalf, dat voedend is, en het herstellende vermogen van jouw huid ondersteunt. Zoals mijn Oma zegt, het is “witte goud.”

 

Ik hoop dat de witte zalf iets voor jouw huid mag betekenen!

 

Groetjes,

Teri Lynn

 

*Bron: https://www.ncv-cosmetica.nl/faq/plastic-deeltjes-microplastics-cosmetica/#:~:text=Wat%20zijn%20plastic%20microbeads%3F,te%20exfoli%C3%ABren%20of%20te%20scrubben.

 

Hoe herken je ze in jouw producten?

 

Als je meer interesse hebt in wat microplastics zijn, is dit een goede blog om te lezen.

https://awkwardduckling.nl/2019/02/microplastics-verzorgingsproducten/ In deze blog hebben ze snel gezegd dat je kan het simpelst microplastics herkennen door de volgende namen in het ingredienten lijst.

 

  • polyethyleen

  • polypropyleen

  • polyethyleentereftalaat

  • polymethylmethacrylaat

  • nylon

 

Voor een meer uitgebreid lijst van namen van microplastics:

https://www.beatthemicrobead.org/wp-content/uploads/2018/01/Microplastic-Ingredients.pdf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.